GRONINGEN - Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen. In Westerwolde ben je van alle Groningse gemeenten het minste kwijt: € 301,80. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Pekela € 967,45 kost. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.


Goedkoopste en duurste vrijdagceremonie in Groningen

Gemeenten bepalen zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking, waardoor er lokaal grote verschillen zijn in de tarieven. De meest voordelige ceremonie van Groningen vind je dit jaar in Westerwolde (€ 301,80), maar ook in Oldambt (€ 321) en Midden-Groningen (€ 364,10) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking op vrijdagmiddag.

De duurste vrijdagmiddagceremonie vind je momenteel juist in Pekela. Hier betaal je ruim drie keer zo veel als in Westerwolde voor een soortgelijke ceremonie (€ 967,45). Ook in Veendam (€ 945,35) ben je relatief veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/ceremonie

Trouwen is iets duurder geworden

In de provincie Groningen betaal je momenteel gemiddeld € 524,44 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Deze kosten liggen 4,2% hoger dan vorig jaar. De kosten stegen hiermee iets minder hard dan elders in het land. De gemiddelde stijging bedraagt namelijk 5,5%.

In elke Groningse gemeente zijn de kosten dit jaar toegenomen, al zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste toename was er in de stad Groningen: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 8,4% duurder dan in 2023. Je betaalt hier momenteel € 630,50 in plaats van € 581,50 vorig jaar. In Oldambt was juist de minst sterke toename (+1,9%).