GRONINGEN - Een bruiloft met alles erop en eraan kostte vorig jaar in de provincie Groningen gemiddeld € 18.055. Een flinke investering, al liggen deze trouwkosten een stuk lager dan elders in het land. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde scheelt het zelfs bijna € 3.500. Dit en meer blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl naar het trouwseizoen van 2023.

Elders in het land kost een uitgebreide bruiloft gemiddeld € 21.539. In de provincie Groningen waren echtparen in 2023 dus - relatief - goedkoop uit. De meest prijzige provincie om in te trouwen is Utrecht. Een bruiloft kost hier zelfs gemiddeld € 23.206. Ook Gelderland is geen voordelige provincie om elkaar het jawoord te geven (€ 22.417).

Trouwlocatie en catering grootste kostenposten
Groningse echtparen zijn voor hun grote dag over het algemeen het meeste geld kwijt aan de trouwlocatie, catering en de fotograaf. De vijf grootste kostenposten van een Groningse bruiloft zijn als volgt:

  • Trouwlocatie: gemiddeld € 4.356

  • Catering: gemiddeld € 2.851

  • Trouwfotograaf: gemiddeld € 1.681

  • Trouwjurk: gemiddeld € 1.458

  • Trouwringen: gemiddeld € 1.384

Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: “Deze bedragen zijn gebaseerd op factuurgegevens die echtparen invullen in onze budget tool. Het zijn échte bedragen, maar het gaat natuurlijk wel om gemiddelden. Uiteindelijk bepaal je zelf hoe je jouw bruiloft inricht.”

Trouwbudget niet toereikend
Groningse koppels betaalden in 2023 gemiddeld € 18.055 voor een uitgebreide bruiloft. Deze kosten liggen gemiddeld € 2.350 hoger dan het eerder bepaalde trouwbudget. Vooral voor de trouwlocatie (+ € 867) vallen kosten hoger uit dan verwacht.

Bekijk het gehele onderzoek op: https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/92/wat-kost-trouwen