GRONINGEN - Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: momenteel telt de provincie Groningen bijna 60.000 energiezuinige huizen met energielabel A. Dit komt neer op zo’n 32,6% van alle woningen in de provincie, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de energielabel registratie van de RVO. Lokaal zijn er wel grote verschillen. De duurzaamste gemeente is de gemeente Groningen: hier heeft zelfs 38,6% van de woningen energielabel A.

“Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en hebben meestal een duurzame energiebron”, legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Op landelijk niveau heeft momenteel 34,5% van de woningen energielabel A. In Groningen ligt dit percentage iets lager. De provincie is hiermee iets minder duurzaam dan gemiddeld, al zijn er wel verschillen per gemeente.

Dit zijn de duurzaamste gemeenten van Groningen

Koploper in Groningen is de provinciale hoofdstad, maar ook in Westerkwartier staan meer duurzame huizen dan elders in de provincie. De top 5 gemeenten met - naar verhouding - de meeste duurzame woningen is als volgt:

  1. Groningen (stad): 38,6% van de woningen heeft energielabel A

  2. Westerkwartier: 33,8% van de woningen heeft energielabel A

  3. Eemsdelta: 30,5% van de woningen heeft energielabel A

  4. Midden-Groningen: 29% van de woningen heeft energielabel A

  5. Veendam: 24,9% van de woningen heeft energielabel A

In Westerwolde ligt het aandeel woningen met A-label juist het laagst van Groningen. Slechts 17,6% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in Pekela (18,9%) en Stadskanaal (23,7%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.

“Het A-label heeft verschillende niveaus, van A tot en met A ++++. Hoe meer plusjes hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,” legt de expert Energie van Independer uit.

In Westerwolde en Oldambt meeste energieslurpers

Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. Dit zijn vaak wat oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas. In Groningen ligt dit percentage een stuk hoger, hier gaat het om 10,2% van de woningen. Wel zijn er lokaal grote verschillen.

In Westerwolde ligt dit percentage bijvoorbeeld zelfs dubbel zo hoog: hier heeft 20,6% van de woningen een ongunstig energielabel. Ook in Oldambt en Pekela staan naar verhouding veel huizen met een F- of G-label (beide 17,2%). Ter vergelijking: in de gemeente Groningen gaat het om gemiddeld 6,7% van de woningen.

Voor meer informatie over dit onderzoek: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/energielabels-2024