GRONINGEN - Een ziekenhuisopname onder de 65-plussers als gevolg van een valincident gebeurt het vaakst in Groningen. In de provincie worden 11,3% meer valincidenten gemeld dan het landelijke gemiddelde. Toch zijn er lokaal grote verschillen. Dit blijkt uit het onderzoek van Zuster Jansen naar ziekenhuisopnames na een valincident, op basis van de recentste CBS-data.

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Het kan leiden tot ernstige verwondingen en heeft veel invloed op de zelfstandigheid van 65-plussers. Zuster Jansen brengt het aantal ziekenhuisopnames na een accidentele val in kaart.

Meeste valincidenten in gemeente Groningen

Op gemeentelijk niveau zijn er in Groningen grote verschillen. Zo zitten 8 van de 10 gemeenten boven het landelijke gemiddelde van 148 opnames per 10.000 ouderen. Drie daarvan zitten er minimaal 11% boven:

  1. Gemeente Groningen (191) - 29% meer opnames

  2. Stadskanaal (183) - 23% meer opnames

  3. Westerwolde (164) - 11% meer opnames

Twee gemeenten onder het gemiddelde

De twee Groningse gemeenten die onder het landelijke gemiddelde zitten zijn Veendam (139 opnames) en Het Hogeland (143 opnames).

Uitschieters in Nederland

Groningen is de provincie met de meeste opnames: hier waren 165 ziekenhuisopnames na een valongeluk. Zuid- en Noord-Holland volgen met 160 opnames. De provincie met de minste opnames is Zeeland, waar er 103 per 10.000 ouderen waren.

In Nederland zijn er negen gemeenten waar er nul ziekenhuisopnames na een valincident waren gemeld. Zes hiervan bevinden zich in Zeeland, twee in Friesland en één in Gelderland.

De Nederlandse gemeente met de meeste ziekenhuisopnames na een valincident is Heemstede in Noord-Holland met 226 opnames per 10.000 ouderen.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/valongelukken-ouderen/